Uzmanından Türberküloz Uyarısı
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, tüberküloz (verem) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
- 13 Ocak 2025, 14:40
- 448
- 0
DR. ÜLGER’DEN TÜBERKÜLOZ UYARISI: “TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜM RİSKİ VAR”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, tüberküloz (verem) hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Ülger, “Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, akciğerler başta olmak üzere tüm organları etkileyebilir” dedi.
Dr. Ülger, tüberkülozun dünya genelinde halen ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini belirterek, “Küresel verilere göre 2023 yılında dünya genelinde 10.8 milyon yeni tüberküloz vakası tespit edildi ve 1.25 milyon insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Bu, tüberkülozun halen ciddi bir küresel salgın olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Tüberkülozdan korunmanın en önemli adımının hastalığı tanımak olduğunu söyleyen Ülger, şu uyarılarda bulundu:
“İki-üç haftadan uzun süren öksürük, öksürükle birlikte kan gelmesi, gece terlemesi, ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
BULAŞMA YOLU VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Tüberkülozun solunum yoluyla bulaştığını belirten Dr. Ülger, “Hasta bireylerin öksürme, aksırma ve konuşma sırasında havaya yaydığı mikroplar sağlıklı bireyler tarafından solunduğunda hastalık bulaşır. Bu nedenle öksürük ve hapşırık sırasında ağız mendille ya da kolla kapatılmalı, kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Tüberküloz mikrobu güneş ışığına karşı hassastır, bu yüzden yaşam alanlarının güneş görmesine özen gösterilmelidir” dedi.
Tedavinin düzenli bir şekilde yapılmasının önemine de değinen Ülger, “Tüberküloz, 6-9 aylık bir ilaç tedavisiyle tamamen iyileştirilebilen bir hastalıktır. Ancak tedavi gecikirse hastalık kalıcı akciğer hasarına yol açabilir” diye konuştu.
HASTANEDE BİLGİLENDİRME STANDI AÇILDI
Öte yandan, Harran Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına tüberküloz konusunda eğitim verilirken, hastane girişinde bilgilendirme standı açıldı. Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan ve eğitim hemşirelerinin katıldığı etkinlikte hastalığa karşı alınması gereken önlemler anlatıldı.
0 Yorum
Yorum Gönder
Yazarlarımız
-
- Cengiz Aslantaş
- 24 Ağustos 2020, 12:39
-
- Murat Taş
- 24 Ağustos 2020, 12:08
-
- Hasan Kılıç
- 24 Ağustos 2020, 11:59
-
- Bilal Kurtoğlu
- 17 Temmuz 2020, 13:03
Editörün Seçimi
Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler
Anket
-
Sizce Suriye'de Hangi Yönetim Uygulanmalı?
Anket Sonucu
Soru: Sizce Suriye'de Hangi Yönetim Uygulanmalı?
(0) Oy - Şeriat
(0) Oy - Demokrasi
(0) Oy - Teokrasi
(1) Oy - Monarşi
(0) Oy - Oligarşi
Toplam 1 Oy Kullanıldı
Sosyal Medyada Biz
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
Urfa Sağlıkta Çağ Atlıyor
Urfa'da Parkinson'a Dikkat Çektiler
Tıp Bayramı İçin Kutlama Mesajı
Urfa'daki Doktor Korkunç Sayıyı Açıkladı
Şanlıurfa'da 112 Ekibi Hayat Kurtardı
Urfa'da Nükleer Tıp Alanında Önemli Gelişme
Urfa'da Sigara İçenlere Uyarı
Urfa'da Fermuar Sistemi Anlatıldı