Urfa'daki Doktor Korkunç Sayıyı Açıkladı
DR. FEDAİ YEŞİLAY HAFTASI’NDA UYARDI: “HER 18 KİŞİDEN BİRİ EN AZ BİR KEZ MADDE KULLANMIŞTIR”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ülker Fedai, Yeşilay Haftası nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Fedai,”Dünya genelinde madde kullanımı 2019 yılında, 15-64 yaş grubundaki yaklaşık 275 milyon kişidir.” dedi.
Yeşilay Haftası nedeniyle Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ülker Fedai açıklamalarda bulunarak zararlı alışkanlıklara dikkat çekti.
HER 18 KİŞİDEN BİRİ EN AZ BİR KEZ MADDE KULLANMIŞTIR
Dr. Fedai, ”Tütün, alkol, madde, kumar ve internet olmak üzere 5 farklı bağımlılıkla mücadele edilmektedir. Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol, uyuşturucu madde kullanım oranları artmakta ve maddeye başlama yaşları ise gittikçe düşmektedir. Dünya genelinde madde kullanımı 2019 yılında, 15-64 yaş grubundaki yaklaşık 275 milyon kişidir. Yani her 18 kişiden biri, en az bir kez uyuşturucu madde kullanmıştır. Bu, dünya nüfusunun %5,5’ine denk gelmektedir” dedi.
İLK BAŞTA MERAKLA BAŞLAR
Bağımlılığın sadece bireyin değil, ailesinin ve toplumun da hayatını derinden etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Fedai, “Özellikle gençlerimiz, merak, arkadaş baskısı ya da yanlış yönlendirmeler nedeniyle bu tuzağa düşebilmektedir. Ancak bağımlılık bir tercih değil, zamanla gelişen bir beyin hastalığıdır. Kişiler bağımlılığa giden süreçte çeşitli aşamalardan geçerler. İlk başta merakla başlayan ve basit olarak gördüğü madde kullanımı denetleyebileceği, istediği zaman bırakabileceği düşüncesiyle ilerler. Ancak bir süre sonra bu kullanım durumu kontrolden çıkarak kişi, tasarladığından ve tahmin ettiğinden daha fazla madde kullanmaya başlar. Böylece bağımlılık döngüsü tamamlanır” diye konuştu.
MADDE KULLANIMINDA EN ÖNEMLİ KALKAN AİLE DESTEĞİDİR
Dr. Fedai şunları söyledi:
“Şanlıurfa gibi köklü kültüre sahip bir şehirde aile bağları çok güçlüdür. İşte bu bizim en büyük avantajımızdır. Çünkü madde kullanımı ile mücadelede en önemli kalkanlardan biri aile desteğidir. Çocuklarımızla sağlıklı iletişim kurmak, onları dinlemek ve risklerden korumak bizim elimizdedir. Bunun için neler yapabiliriz;
-Çocuklarınızla erken yaşlardan itibaren zararlı maddelerden uzak durmanın önemini konuşmalıyız.
-Çocuklarınıza doğru birer rol model olmalıyız. Örneğin, sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu anlatmak yerine, sigara içmemenin faydalarını göstermeliyiz.
-Çocuklar, ebeveynlerinin tepkilerini örnek alır. Kendi zorlu durumlarınızla başa çıkarken alkole veya uyuşturucuya başvurmadığınızı göstermeliyiz.
-Çocuğunuzun harçlık miktarını abartmadan ayarlayabilir, sınırlar koymalıyız.
- Çocuğunuzun boş zamanlarını değerlendirebileceği hobiler veya aktiviteler bulmasına yardımcı olmalıyız.”
Dr. Fedai, madde kullanımı veya madde bağımlılığı olan vatandaşları Harran Üniversitesi Hastanesi’nde davet ederek sağlıklı, bilinçli ve bağımsız bir yaşam için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
0 Yorum
Yorum Gönder
Yazarlarımız
-
- Cengiz Aslantaş
- 24 Ağustos 2020, 12:39
-
- Murat Taş
- 24 Ağustos 2020, 12:08
-
- Hasan Kılıç
- 24 Ağustos 2020, 11:59
-
- Bilal Kurtoğlu
- 17 Temmuz 2020, 13:03
Editörün Seçimi
Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler
Anket
-
Sizce Suriye'de Hangi Yönetim Uygulanmalı?
Anket Sonucu
Soru: Sizce Suriye'de Hangi Yönetim Uygulanmalı?
(0) Oy - Şeriat
(0) Oy - Demokrasi
(0) Oy - Teokrasi
(1) Oy - Monarşi
(0) Oy - Oligarşi
Toplam 1 Oy Kullanıldı
Sosyal Medyada Biz
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
14 Mayıs İçin Kutlama Mesajı
Urfa'daki Doktor Korkunç Sayıyı Açıkladı
Şanlıurfa'da 112 Ekibi Hayat Kurtardı
Urfa'da Nükleer Tıp Alanında Önemli Gelişme
Urfa'da Sigara İçenlere Uyarı
Urfa'da Fermuar Sistemi Anlatıldı
Şanlıurfa’da Ekmek Krizi: Vatandaş Kaliteli Ekmek İstiyor!
Uzmanından Türberküloz Uyarısı