Çocuklardaki Göz Hastalıklarına Dikkat
Aşırı ışık hassasiyeti, bir nesneye odaklanırken gözlerin kısılması, denge bozukluğu, kaşıntı ve kızarıklık çocuklarda göz hastalıklarının ilk habercileri olabilir. Çocuğun gelişiminde büyük rol oynayan sağlıklı ve iyi gören gözler, çocukların yaşam kalitesini de olumlu etkilemektedir.
Çocuklarda erken göz muayenesi göz problemlerinin erken tanısının yanı sıra; bazı sistemik hastalıklara ait ipuçlarının yakalanabilmesi açısından da önem taşımaktadır. Prematüre bebekler tek veya iki taraflı körlükle sonuçlanabilen ve çok ciddi ve acil müdahale gerektiren “prematüre retinopatisi” açısından mutlaka göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Yeni doğan bebeklerde gözlerin saydam ve paralel olması kontrol edilmeli; çocuk doktoru, aile hekimi ya da aile tarafından aksi bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Şanlıurfa İl sağlık Müdürlüğü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Koç,
Zamanında doğmuş sağlıklı bebeklerde yani yeni doğanlarda ilk birinci ayda mutlaka göz muayenelerini yapıyoruz.
Bu çocuklarda göz arkasında retinada herhangi bir olumsuz patoloji var mı,
Görme aksini engelleyen herhangi bir opasite var mı, bunun kontrolünü yapıyoruz. Bu yüzden birinci ayda mutlaka çocukların göz hekimine muayene olmaları gerekmektedir.
Altıncı ayda rutin olarak şaşılık açısından muayene ediyoruz.
Bir yaşa geldiğimizde çocuklarda artık refraksiyon muayenelerini yapabilmekteyiz. Herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde rutin muayenelerimizi üç yaş ve okul öncesi döneme kaydırıyoruz. Yine bu yaşlarda da refraksiyon muayeneleri yapıyoruz. Çocukların hareket kabiliyeti arttıkça kendileri bir şey yapmaya başladıkça elektronik eşyalara da ilgisi artmakta, birçok çocuk daha konuşmayı öğrenmeden telefon oyunlarına veya tabletlerle haşır neşir olmaya başlamaktadırlar. Bu da çocuklarda görme bozukluğuna sebep olabilmektedir. Ebeveynlerin dikkat edeceği husus çocukların elektronik eşya ile geçirdiği süreye dikkat etmeleri ve kontrol altında tutmalarıdır. Okul çağına geldiğimizde ise görme problemleri genelde tahtayı görememe ya da gördüklerini aktaramama yazıya geçirememe şeklinde kendini belli etmektedir. “Ambliyopi” yani göz tembelliği ise diğer hastalıklarla miyop hipermetrop ve astigmatizma ile ilişkili olup gözlükle ve kapama tedavisi ile düzeltilebilmektedir.
Yalnız ailelerin bu konuda dikkatli olup, mümkünse ilk yedi yaşta çocuklarını göz kontrolünü getirip doktorun tavsiyelerine uymaları gerekmektedir” dedi.
Tüm bu rahatsızlıklardan çocuklarımızı korumak için yapabileceğimiz birtakım şeyler var. Elbette ki elektronik eşyalarla çocukların geçirdiği süreyi mutlaka kontrol altına almalı, mümkünse onları kitap veya uzaktan uğraşabilecekleri meşguliyetlerle eğlendirmeliyiz.
Bunun dışında makaleler bize şunları göstermekte miyopi yani uzak görme problemi çağımızın hastalığı ve günde iki saatten fazla gün ışığı alan çocuklarda miyopi ilerlemesi, yani uzak görme problemi hem daha az hem de ilerlemesi daha nadir görülmekte. Bu yüzden çocuklarınızın dış ortamda oynamasına müsaade ediniz dedi.
Benzer Haberler
Şanlıurfa'da Boğulma Vakalarına Karşı Önlem Alındı
Urfa'da Bağımlılıkla Mücadele Semineri
Şanlıurfa İçin Rekor Hizmet Hızı
Son Sürat Devam
İnşaatı Başladı
İncelemelerde Bulundu
Kalp Hastalarına Sıcaklık Uyarısı
Karaköprüde Sağlıklı Hayat merkezi kuruluyor